Last day of 2009

Tonite.. 12am, 2010 is coming... Ya Allah please make my 2010 full of joy and happiness.. And thank you for everything that I've got now.. Alhamdulillah..

Ending of 2009

Phuuhhh its like yesterday i mourn about upcoming 2009. Now in 2 days it gonna be 2010. Yay? hmm not sure about that.. meaning Im gonna be 27 next year. Its kindda scary of being 27. My fren and I start to have dis talk about how its gonna be when we're 27. Of course my single fren. As for married fren, they dont mind about aging coz they are considered successful with their life as what org kg sees them. And for us, the single mingle ppl, this year its gonna be more tough. Evryone I guess gonna start with the common question and sometimes they try to mix match us. Hahaha, well that's malay comunity. They not going to stop asking question about ur personal life as it we dont want to be as they wish us to be. But am not blaming them, coz I know they all concern about me exp my family. i can forgive them for being caring..:)

Hmm in 2009, things goes as normal as it can be. This year I move to a new house, my current house. Alone as usual. Hmm plus I get a new job, it just last month.Alhamdulillah.. Then, I manage to buy myself my dream phone (well its not too much but i juz adore the E71 and now I got it. Alhamdulillah..). And of course this year after few rejection, haha,, I got my Credit card. SO that means more debt for me. Same old ardilah with the spending habit.. Not sure when am able to change this attittude, Its a bad one..

And the most sad things were this year there were multiple funeral of my closest relative. Al-fatihah to them.. Life is to short to mourn and be sad of not having of anything u want. Hmm trying my best to live life.

And for this ending of 2009, am going to spend my time with my family. They plan to do a kenduri tahlil at ktn house. So am going back to kuantan whether this thursday or friday, depends on how tired i am.. hehe.. Hmm hopefully its gonna be a great upcoming 2010.. Amin..

bye 2009, welcome 2010 .. :)

Salam Maal Hijrah

Yup.. indeed.. New things will come when we're never expected it. What's happen in the past will be my guideline for a better tomorrow. I felt all the pain and I truly believe that one day I’ll find my happiness.. For those who ever been hurt or hurting others, there's must be a reason for it. Accept it as takdir and move on. Don’t look back!!!

Salam Maal Hijrah All..

Let's hjrah for better future.. InsyaAllah.. amin..

So far so good

Skang ni cuba blaja hidup dlm environment baru.. cuba blaja utk bgn pg2 n pergi kerja.. cuba blaja jadi disiplin iron baju malam2 before tido.. cuba blaja jadi sbr bila trap in jammed.. so the whole process is about learning to be better person.. hahaha cr utkku motivate kan diri sendiri.. apo nk dikato..

Hmm kerja pn so far so good.. aku dh korek blk vb.. ingat x mampu nk code dh tp so far so good.. base dh ada so juz improvise kan je.. okla tu.. huhu.. hmm n ari ni kitorg dikelompokkan ke tpt yg baru.. sng the whole unit ddk dekat2.. aku ok je sbb mmg still new dgn suma org tp dh selesa.. cuma ada perasaan segan skitla dgn abg2 yg nampak terer gile tu.. hope dr diorg pn i get to learn something.. diorg mmg code real accounting system.. aku more to data warehouse..

Hmm ari ni org selangor cuti, so jalan lengang.. aku pn grk lwt skit dr rumah td.. bw relak2 setgh jam sampai.. hmm lapar la plak.. nk naik cr makanan.. teringin mkn nasi lemak.. adios amigos..

Gemuks

OMG aku makan sgt banyak since im working here.. N I drinks a lot of sweets tooo... need to ctrl ardilah sbb ko dh makin gemuks..

considering myself to buy a set of beautiful(ala2 barut tu).. sbb dh terlebih sgt sana sini.. dah x tahan!!!

Diet?.. xleh kot sbb lapar.. huhu

Weekend

Phuhhh kepenatan la last weekend sbbnya xdpt rest n lepak kt umh btul2.. malam jumaat there were this function yg opis zilun buat for me n dijah.. thank u all for the treat.. kenyang gile plus makan melampau2 kan.. sbb makanan byk so xleh tahan.. even kelam kelibut gak tp berjaya sampai kt situ dlm pukul 9pm.. okla tu kan.. n also want to thank zilun team for the pen.. rily appreciate it.. :)

N sabtunya plak pg (eh xla pg sgt dlm 11am kot) kuar ke bank utk menguruskan suma hutang2 yg ptt.. ke pb puchong.. pastu singgah jap ke ioi to dine in n shopping skit.. ada stuff kena beli.. sampai umh dh kul 3++ cam2.. xlama lps tu my parent sampai. diorg dtg anta dikma ke uia.. so the rest of the day lepak ngn diorg n kuar makan bersama sepupu2 ku..

Sunday, bw diorg berjalan2 plak.. merata la, ke rumah kawan la.. tgk opis la.. dr pg dh grk..ayah mmg suka aktivit pg2 ni so ikutkan jela..ms keje pn xdpt tido lama gak..xpe2 ardilah br2 lg mestila terasa kepenatan kan.. pastu dh settle suma mak ayah grk ke ktn dlm kul 4 camtu.. aku trss buummm tidoo laa.. sejam lbh je..ujan sdp tido.. n the rest of the day lepak2 tgk tv.. heaven..:)

Hari menyambung tugasan mcm biasa.. need to prepare some documentation.. chaiyok2 ardilah!!

perjalanan ke opis : 6.50am - 7.20am.. awal sbb xhujan n jln xjammed


pic of us : girls of zilun system - November 2009

me and dijah.. babai zilun team.. we're going to miss u all

Hujan lagi

Pagi ni dh terasa kesusahan skit bangun pagi.. hahaa.. almaklumla hujan, sedapnya if dpt trs tido.. haha.. tp x pela demi perjuangan yg baru ni aku gagahkan bgn pukul 6am.. okla tu kan 6am consider normal utk sestgh org.. aku ni je lembik, xbiasa kena bgn pg.. ha skang merasa la.. hehe..

Hmm pagi ni hujan sepanjang perjalanan.. aku grk dr rumah at 6.50am n sampai opis at 7.35am.. n mcm biasala opis ni still kosong lg.. aku leh di consider antara org plg awl la.. diorg suma ni 8.30 camtu br msk.. kalau hujan mcm ni nk dkt2 pukul 9 gakla br penuh opis.. sbb kl jammed bila hujan so its normal to be late if its rain ler..

Pasal keje, semalam dh mula mencode kan diri.. hehe.. n yg plg cantek nya aku godek semula vb yg dh lama aku xbuat tu.. last buat ms projek psm kt uni.. they understand aku dh lama x buat so diorg give me time la utk buat bende alah tu.. simple alteration je.. n bila godek2 seems okla setkt ni.. kalo yg simple2 la.. plus kan dh byk code dlm system tu..study n enhanced je la.. yup, aku ni copy cat coding je.. huhu.. n skang ni still study psl everything about the system.. itu br satu system..

Hmm ok now nk g amik air.. dh lapar pagi2 nie sbb hujan.. rindula nk makan kt cafe incubator..
:)

Hujan pagi nie

Much more better.. aku kuar umh lwt skit sbb dh tau rutin nyaa... tp tula menurut org2 kt sini skang cuti sekolah, xleh compare ngn time ada dak2 sekolah.. btul gak kan..so bila sesi skoll start aku kena start dtg awl skit.. Td grk dr rumah dalam pukul 6.45 n sampai opis kul 7.30.. Hujan lbt k.. plus its hujan so terowong smart ttp n menambah kesesakan skit laa.. tp spjg aku lalu 3 hari ni, cuma jalan istana je yg akan slow moving skit ms pergi or blk.. jalan duta n jalan damansara ok je setkt nie.. n of coz la highway kl-seremban tu slow moving skit la...

Pasal kerja semlm dh start install suma application yg ptt.. everything is about protocol here.. nk request userid utk every system pn kena isi form n pass to security dept.. tp diorg kerja cpt, kejap dh dpt respond to register.. Plus skang ni kena mula mengingat suma server2 yg ada.. act ptt bende2 nama server ni sng je kan tp sbb byk sgt so kena catitla segalanya..okla tu kan, im new here.. what to be expect.. n luckly they all give me time n space to learn.. thanks to all my colleague. diorg sibuk tp terpaksala layan aku gak

N pg ni sampai2 je opis trs memblog.. almaklumla no internet at home.. eh slh no pc at home.. i need pc asap.. bsn bangat dh.. at least bole men game..i miss my fb. need it so much.. plus ada keje nk buat.

Okla tu je for this morning.. hr ni ready lg for new things to learn.. hope mudahla aku ni blaja semuanya secpt bole.. tok guru aku nk cuti lg xlama lg.. dhla cuti 2minggu, abis sapa nk ajar aku nanti..diorg ni pakat abiskan cuti hjg2 thn nie.. Hujan yg turun buatkan ku lapar.. nk g cr breakfast jap.. adios..

A New Job

Skang ni totally rutin hidup aku dh berubah.. wake up at 6am n kuar rumah before 6.45 wajib... kalo lambat sgt tkt jammed n ssh plak nk dpt parking..

My 1st day?.. everything went well, banyak sangat yg perlu dipelajari n byk sgt term2 banking yg aku masih x paham...cuba kejar nie secepat mungkin.. mmg sgt lain dr kerja yg penah aku buat dlu.. even code pn diff.. tp xtgk byk lg psl code sbb skang try to understand system2 yg diorg ada which is sgt byk n nama pelik2.. uish mau sebulan gak nk ingat psl semua2 tu as my meja sebelah fren said. hehee.. team aku ok, nice.. setkt ni suma berjalan dgn okla since aku br sehari.. semlm spend ms dok bc documentation diorg yg sgt byk tu for every system.. akula org plg bdh kt sini skang.. aku masuk unit capital market which is aku pn xsure apakah tu lg skang.. haha.. evryone here seems so bz. ms break n lunch je diorg loose skit.. leh la brk2 suma.. ms len cite psl keje je.. aku? trs membaca n memaham lg..

Cerita len.. ha perjalan pergi mengambil ms setgh jam n perjalanan blk is 1 hour.. kena blaja la hidup mcm tu skang..semoga dipermudahkan suma urusan aku..amin..

ps: miss my fb..
ps: kamal dpt plkn kt kelantan,pasir mas.. sangatla jauh

Selamat Hari Raya Aidil Adha


Masa berlalu ngn pantas.. another event in our islam calendar.. Alhamdulillah tahun ni semua ok wpun ada sedara mara yg bersedih atas kehilangan dan kesusahan yg menimpa..

Aku xdapat cuti untuk tahun ni.. so cuma cuti untuk PH jela..alhamdulillah dapat blk awl@tgh hr.. Hanafiah sampai je kitorg trs cabut nk blk kg laa. Before blk mmg plan nk g melawat gie di hospital selayang.. thanks to the gps berjaya jpa the hospital yg agak ke dalam gak la.. penah dtg selayang but not familiar with the whole area.. hmm since its gomen hospital so kena tgu sampai pukul 5 br bole msk melwt.. tunggu almost an hour gak la..

Tp lepas tu dpt gak naik jpa gie.. sampai je gie ckp doc kasi blk utk cuti raya. tp dia kena dtg blk next monday sbb operation dia ada lg x settle.. act dia sgt x sihat tp dia kuatkn hati gak nk blk tu sbb bsn sgt katanya kt hospital.. so tunggu surat release suma then grk dr hospital dlm kul 6 mcm tu.. before that call wan dlu.. lega sbb dia pn blum grk nk blk ke melaka.. suh dia tunggu kitorg anta gie pd dia dlu.. wan br kt kl nie so mmg xfamiliar la ngn suma jalan kt situ.. so dlm kul6 yg jammed tu kitorg grk ke putrajaya.. haaa ms ni gps telah mempeningkan kitorg, tp alhamdulillah dlm 7.30 mcm tu sampai ke putrajaya.. selamatla sepupu2 aku tu gerak ke melaka.. dapat gak gie blk umh dia.. sian dia trk condition, sihat x sihat gak tu...

So dlm kul 8 kitorg grk dr putrajaya ke kuantan.. aku dh penat sgt dh so suh piah plak drive.. selamat sampai dlm pukul 12lbh.. phuuhhh penat even x drive pn..

Pagi hari raya,
G semayang raya kt dalam surau balai polis. ayah saje nk ajak kitorg ke sana plak.. x ramai org pn since ramai blk kg n surau pn kecil je.. Plan pttnya lps smyg, ptg2 skit aku n piah nk blk ganu melwt family mok yah aku..nk blk hari je.. Tp xdapat sbb kepenatan aku xlrt nk blk ganu sehari.. sabtu plak g umh maklong kt temerloh.. event penuh so terpaksa postpone dlu blk kg.. dh la selasa aku nk start keje baru n aku x sempat nk rehat lgsg... agak pnt la.. kt umh pn x dpt lepak sgt sbb ada je hal.. insyaAllah kenduri arwah nanti mesti balik gak kg.. piah pn frust x dpt blk.. sorry piah..

N pg ahad, lepas breakfast suma aku gerak ke kl.. xla awal sgt sbb mlm tu blk lwt dr umh maklong. spai kl trs ke damansara height sbb nk tgk opis baru n survey tpt nk parking suma.. xnak la kalut2 selasa nanti.. isnin cfm xspt sbb byk lg hal nk kena settle..

Itu xtiviti weekend aku.. bdn pnt tp at least aku dpt rehat sepjg ptg n malam nie.. blk2 td dok mengemas rumah suma.. ntahla mcm mana keadaan tpt baru tp hopefully suma ok.. amin.. Mak ayah aku pn happy aku dpt kerja baru n diorg dh tinggalkan mcm2 pesan woo.. insyaAllah aku akan cuba yg terbaik utk jadi pekerja yg baik utk my next company, amin again.. n hopefully all my wishes become true as time goes.. amin...

okla tgh lyn sehati berdansa jap. lps ni nk tido.. seriusly xckp tido nie.. zzzzZAZZzz krrooohhhhh krohhhhhh krooHHHHHH

Al-Falaq


"Katakanlah (wahai Muhammad); "Aku berlindung kepada (Allah) Tuhan yang menciptakan sekalian makhluk, "
"Dari bencana makhluk-makhluk yang Ia ciptakan;
"Dan dari bahaya gelap apabila ia masuk;
"Dan dari kejahatan makhluk-makhluk yang menghembus-hembus pada simpulan-simpulan (dan ikatan-ikatan);
"Dan dari kejahatan orang yang dengki apabila ia melakukan dengkinya".

Lie, Envy syndrome of sick soul

Al-fatihah


Semalam ayah ngah meninggal dunia.. Innalillah.. Hmm sedih bila kehilangan ahli keluarga dan terbayang sebuah keluarga yg kehilangan seorg ayah.. Kesian n sedih mengenangkan sepupu2 aku n mok yah aku... Dah tiada tempat utk bergantung.. Apa pun aku harap ayah ngah aku ditempatkan dalam golongan yg beriman n tenang serta sejahtera menunggu hari pengadilan.. amin..

Hmm dan yg paling peliknya.?

"Sorry to hear about kematian of ur relative i assume, but I can't let u off 3 days on leave. You have to serve the remaining days till 30. Each employee has 14 days annual leave. I have given you a 15 days early exit to the date of your resignation letter"..

Ok.. fine.. call my parent. They were really surprise by all this but at last said okla.. juz follow the rule n sabar byk2.. even though I never asked for early release but it seems that im the one who should take charge of it..they were the one yg x nak bayar my gaji for the following month.. ntah pelikan juga tp watever.. so this means all my balance leave is burn. I think I got extra 3,4 days leave. Kalau tau ku habiskan cuti before resign. But what to do.. semalam mmg rs terlalu sedih bila mengenangkan aku xdapat cuti bila ada kematian. I guess for some people kematian not important..or mebi they thinks im making up stories.. ntahla. But its ok, today aku dh lebih sabar n redha n aku maafkan apa yg terjadi. Mungkin ada hikmah di sebalik segalanyaa.. Maybe something bad will happen if I go.. Only god knows what best.. :p

Dan exceli sejak berlaku kejadian semalam aku dpt pengajaran yg berguna utk kehidupan aku.. Alhamdulillah sbb kalau x mungkin aku x bersedia dengan dunia luar yg mebi lebih mencbr dr ni.. Aku sedar aku kena lbh bijak mengawal emosi tp bila berkaitan family dan kepercayaan aku mmg jd emosi skit. Pendek kata rambut manusia sama hitam, hati x tau lagi.. :)

Walau mcm mana pn, dari jauh aku sedekahkan apa yg termampu utk ayah ngah aku.. Dan aku n adik2 aku yg sama2 x dpt blk kg akan cr masa utk balik ke kg terengganu berjumpa mokyah n adik2 sepupu aku.. semoga diorg tabah menghadapi ujian ini. Dahla taufik pn spm tahun ni.. semoga dia cekal sbb dia bdk yg pandai... aku doakan yg terbaik utk keluarga mokyah aku.. amin...

Dikma n Piah Visit

Semalam piah n dikma datang umh.. diorg dh nk balik ke kuantan, rumah tercinta dh since semester dh berakhir.. so dpt la diorg bercuti di kg.. kejelesan sungguhla ngn diorg.. dh lama x rs cuti pjg2 mcm tu. n esk plak adik aku kamal akan start amik SPM.. doakan dia terang hati untuk menduduki spm dan buat yg terbaiikkk sekali.. amin..

Semlm diorg sampai dh kul 11 lbh.. aku ni dh la on diet mode.. so malam mmg sengaja xmo amik dinner even sgt lapar k.. nk ilangkan lapar tu aku minum susu anlene je segelas.. tp malangnya diorg dtg semlm dgn membawa mcD.. aku x leh tahan layan skali laa.. kalau xde depan mata leh tahan lg ni tidaaakkk baunya enak skali.. inila bestnya ddk bersama keluarga sbb bila aku lapar@tak ada je org bawa balik makanan utk aku.. itu yg aku mish sgt.. ada org peduli aku lapar ke idak.. :p

Borak2 ngn diorg sampai pukul 1lbh.. dh la nk keje esknyaa... adik2 aku lak suh aku g tido. diorg mmgla masih bole berelak2 kt umh aku tu.. rabu br diorg akan pulang ke ktn.. hr ni nk pack barang katanya.. yela x payah rush la kang penat plak nk drive jauh..

N aku hr ni bekerja ke tidak?. ntahla ddk opis pn x rs mcm keje pn.. skang ni dh masuk mode berhenti keje jee.. so nk wat keje tu tersgtla malas even ada few things aku kena documentkan. tp actually dh siap pn cuma tinggal nk type2 kt comp je. almaklumla tulisan aku yg tersgt lawa ni akan menyusahkan org plak nanti.. hehehe..

Main farmville udah, main mafia wars udah.. baca paper udah, tulis blog udah, chatting2 masih berjalan, hmm lg nk wat pe lg yee?..

N malam ni plan nk blanja cousin aku yg dh nk abis praktikal tu makan2.. sejak dia ddk sini sepanjang nk dkt 8bln ni aku x blanja2 lg niee.. hhuhuhu.. ingat nk treat with pizza pn ok laa.. xde budget tgh2 bulan. uhuks2. saje wat skang sementara adik2 aku ada.. leh blanja skali kan..

okla itu jela coretan aku hr nie.. countdown ke hari nk bekerja di tpt baru is 14 days to go!!


Weekend Activities


Huh weekend last weekend g nonton movie ngn kekwn utm.. rsnya dh agak lama x nonton wayang ngn diorg.. kitorg tgk movie pisau cukur. .aku beri 4 star sbb mmg berbaloi2.. hehe.. yg join aku,mas,era,ninie n member mas sorg.. kitorg lepak alamanda je since xleh g jejauh sbb lps2 tu diorg ni ada mcm2 urusan.. x pela alamanda pn okla.. sampai sana lepak2 n mkn2 dlu before tgk movie.. n gunakan masa utk bertanya kabar memasing.. citer psl keje,life n bende wajib mestila mengumpat.. hehe...

Ptg br la pulang ke rumah.. bdn mmg rs penat la kan dh kuar seharian.. ingat malam nk relak2 tgk sehati berdansa.. but then tiba2 teringin makan char kuey teow.. sedapnyaa.. kawasan tu kt area2 setia wangsa mcm tu la.. dkt ngn umh mas.. apa lagi, lepas maghrib grk g makan char kuey teow plak.. even org ramai kami gagahkan gak tunggu.. hehe.. lupa plak nk amik pic.. aku makan char kuey teow pinggan bsr.. n abiss.. sedapss gilerr.... teringat penang.. bestnya kalo leh kesana makan2..

Siap makan brk2 then blk umh laa... Rehatt... n ahad spend all day berehat-rehatan kt umh.. nk ilangkan sakit2 bdn nie.. since last week bdn asik sakit2 je.. x taula salah tido ke,salah bantal ke..

N skang ni tgh buat persediaan nk resign.. nk dokumenkan suma bende yg ptt.. maleh gak tp gagahkan jugak membuatnyaa..


Dah resign


Yup hr ni dengan perasaan nervous pg2 dh g tender surat resign.. n alhamdulillah suma went well.. n for better, bos kasi early release so khidmat aku di zilun akan berakhir pada end of this month. will start working at cimb on 1st dec 2009 plak.. n bank pn mmg nak aku start asap..

So dh settle semua perkara now tunggu masa utk resign je.. lps ni kena hand over la suma kerja N hand over the notebook.. waa lps ni xde notebook dh.. hmm last day at zilun not sure yet sbb x check lg balance cuti.. tp yg pastinya sampai hari raya haji je la aku bekerja. balik raya kena mula bekerja tpt len dh..

Perasaan?.. nervous!! yela sbb ingat ada sebln lg br nk mula keje tpt baru rupanya dlm 2 minggu lg dh start keje.. x tau la mcm mana environment kt sana tp hrp2 kekwn sebest zilun..


Alhamdulillah dah dapat offer letter


Hari ni dengan menggunakan bantuan gps(hehehe) aku dh berjaya g amik offer letter kt cimb group.. alhamdulillah sampai sana sdg elok pukul 2.. dh settle amik offer letter semua blk ke opis..

dan aku akan mula bekerja kt sana pada 14 december 2009 insyaAllah.. harap semua berjalan lancar.. amin..

Masuk tandas RM2?


yes it happen to me.. mmg 1st time la dlm hidup aku.. tp since aku x tau aku masukla jugak.. ptttla kt muka pintu tu ada 2 org manusia ni pakai kot.. tp kutip duit utk masuk toilet.. aku tya la bapa posen?.. dia jawab rm2.. aku dh terkejt beruk.. tp ntah tgn aku ni rajin je nk buat kuar duit sbb aku ingat kt satu building mcm tu.. lps byr aku diberi wet tisu satu..

ok aku msk la kan nk tgk apa yg hebat sgt tandas tu.. rupanyaa org cuci toilet pn pakai vestt.. yg jaga toilet kt luar pakai kot. wahhh hebat sgt toilet niee.. x mo tlg cucikan skali ke?. hahaha.. dh settle urusan aku kuar tgk kt sinki.. skang aku dh paham la kenapa diorg charge sampai rm2.. rupanya kt sinki tu penuh barang body shop.. sgt melampau k.. kt situ ada talkum, losyen. pencuci muka,bath foam n mcm2 lg la brgan yg aku x paham pn nape sampai perlu mcm tu skali.. sakit hati gak la kan kena byr sampai rm2 utk toilet.. nk buang air kecik je pn.. aku pn apa lg.. menggunakan sepenuhnya apa yg ada kt situ.. aku pakai losyen sebyk2nyaa.. grm punya pasal...

kesimpulannya.. perlukah toilet jd sebegitu rupa?.. perlukah ltk brg branded kononnya dlm toilet n charge org sampai mcm tu.. ok aku paham la KLCC tu tpt foreigner ramai tp rupanya level tu je mcm tu.. level len byr skit jee.. menyesal aku termsk toilet level tu.. mcm hampeh!!! ntah2 foreigner pn x msk la level tu.. bodoh btui la.. pendapat aku laa.. cukupla toilet tu bersih, ada AIR dan menepati ciri2 kebersihan dh cukup baik even for foreigner.. perlukah kita buktikan kita pya civilization dengan tandas mcm tu?.. ingat diorg pandang ke kalo setkt body shop tu.. convert ke duit diorg bpa hengget sgt la.. ntah pape laa.. ptt promote la brg msia.. safi ke apa kee.. haa grm aku nk membebel niee...

itu sajela citer saya.. so kekwn lps ni if nk ke shopping complex yg konon hebat tu berhati2 la ngn tandas pilihan anda.. saya dh dpt pengajaran.. :)

Akhirnya Ardilah dapat jugak one of her birthday wishlist

Huhuhu.. semalam selamat membeli sebuah barang yg mmg dia dh lama inginkan.. Biarla dia perlu bersusah payah selepas ni nk bayar utang credit card tp yg penting dia sgt sangat sangat n sangat happy.. sbb dia mengidam bende tu dh lama.. lebih sethn.. bkn nya nk beli kereta or rumah pn.. hp je tp tula kalo org boros ni kan.. susah nk simpan duit.. n semalam ardilah dh x tahan lg. lebih2 lagi setelah mengetahui banyak function yg sgt berguna utk dirinya di kemudian hari...

Jadi tersebutla kisah, Ardilah dh beli Nokia E-71... alhamdulillah... she's totally happy.. wpun mula2 beli tiba2 hp tu problem sbb x vibrate. tp dia pergi balik ke kedai tu n org kedai tu gantikan yg baru. semuaa turn out ok.. hmm tu jela citer sy hr nie.. dadaa...


Apa yang seorang perempuan perlukan


1. Kasih sayang
2. Dimiliki dan memiliki
3. Kejayaan diri sendiri
4. Kewangan yang stabil
5. Dapat contribute something kepada keluarga
6. Dapat membina keluarga bahagia sendiri
7. Ketenangan fikiran
8. Kecantikan
9. Pendidikan agama
10. Semua di atas

:)

Alphabeat - The Spell


I've been thinking about you lately
You're on my mind
You do something to me baby
In ways I can't describe

Whatever you're doing
You're doing it well
What is your secret
Won't you please tell

'Cause my head is spinning
Spinning around
You let me know boy
I won't let you down

You put a spell on me
I don't know what to do
It's an ability
That drives me closer to you
Your magic
Has got me where I want to be
Your magic
Is happening in front of me

There's a power within you baby
It's controlling me
I know there's no way to fight it
I let it be

Whatever you're doing
You're doing it well
What is your secret
Won't you please tell

'Cause my head is spinning
Spinning around
You let me know boy
I won't let you down

You put a spell on me
I don't know what to do
It's an ability
That drives me closer to you
Your magic
Has got me where I want to be
Your magic
Is happening in front of me
[x2]

Can you feel the power lurking baby girl
I think the spell is working, ah-oh
[x2]

You put a spell on me
I don't know what to do
It's an ability
That drives me closer to you

You put a spell on me
I don't know what to do
It's an ability
That drives me closer to you
Your magic
Has got me where I want to be
Your magic
Is happening in front of me
[x2]


Gaji Dah Masuk


Yay gaji ku dh masuk hari nie.. hhee.. lega leh la membayar apa2 yg patut hr nie.. sekejap je duit dlm akaun bank tu. tula kalo keje makan gaji ni kan.. duit akan dpt byk tu je.. n expense kekdg terlebih gak.. hmm hrp2 dpt solution cane nk dpt income lebih skit nanti..

Ni ada list expense bulanan wajib aku..

1. Kereta
2. Sewa rumah
3. Celcom
4. Streamyx
5. Astro
6. Insurans
7. Api/air

hahaa.. dan yg paling latest.. aku telah menambah satu lagi perbelanjaan...

8. CREDIT CARD..

hehhe.. mmgla setelah sekian lama dok try apply kad kredit lps raya ritula br dptnya.. alhamdulillah.. kalo sesak pn xde la sshkan org len kan.. hehe.. tp tula kena blaja kontrol diri even sgt ssh pn.. sbb kredit card tu kena byr gak.. same je..xde maknanya pn.. huhuhu.. okla itu je entry untuk bulan nie.. hope ada entry yg lebih baik lps nie.. amin..

Cinta


" Cinta bukan mengajar kita lemah tetapi membangkitkan kekuatan.
Cinta bukan mengajar menghinakan diri, tetapi menghembuskan kegagahan.
Cinta bukan melemahkan semangat, tetapi membangkitkan semangat "


- HAMKA -


ps: quote from my fren.. :-p

Sedara mara visit


Ok.. yg sebenarnya aku dh lupa aku ada blog.. hahaa.. sbb tu mcm dh lama gak x update ni haa.. sdgkan mcm2 bende leh aku coretkan kt sini.. huhuhu..

Tp since dh lama sgt x update, aku citer bende2 baru jelaa.. last weekend.. ye sedara mara n nenek ku dtg umh.. uishh penuh umh aku tu.. yela slalunya aku ddk sorg je kan..p lg kuat adik2 aku je dtg or my parent.. tp tula last weekend mmg syok.. xsangka umh aku yg bujang pn ada org sudi dtg.. seronok sgt even rs mcm ssh hati tkt x dpt layan diorg dgn baik.. actually family mak lang aku yg dtg.. tp dia bawa skali anak2 n cucunya plus bawa nenek aku skali.. seronok sgt nenek dtg tgk umh aku.. even la umh sewa kan.. aku plak layan nenek.. slalu blk kg nenek yg layan.. family mak lang aku dtg sbb nk anta wan, my cousin nk keje kt putrajaya.. alhamdulillah umh uden pn ada so dia pn sewa kt situ jela.. tima kasih la uden, ramai dh sedara mara aku ko tlg.. hehehe..

diorg suma sampai dlm pkl 1 mcm tu kt umh aku.. aku ni ada keduri nk attend.. so aku tgu diorg kejap la before g kenduri.. yg lawaknya mak lang aku dh siap bawa bekal suma haa dtg umh aku.. dia paham umh bujangla katakan.. hehe.. yg lawak pisau n sudu, garfu pn dibawanyaa.. lawak sungguh.. tp xpela diorg memahami umh aku yg serba kekurangan tu.. huhuhu.. hmm so diorg sampai makan2 suma n rest laa.. aku pn bergerak la ke kenduri axie kt pandan lake club, cheras...

aku g kenduri ngn dikma n adee.. kitorg sampai pn dh lwt dlm pkl 3 cam2.. kira kitorg ni last guest la kt kenduri tu.. tp xpe.. aku n diorg pn trs makan jela.. settle mkn tgk azie tgh bergambar lagi atas pelamin.. aku pn g la dkt nk brk2.. yg best axie xkenal aku dr jauh.. sbb dia ckp aku dh kurus.. haha.. seronok nyaa.. n plg lawak skali ada satu peristiwa nie.. azie ajak bergambar so diorg suh aku ddk blakang diorg.. so dlm usaha aku nk kebelakang kerusi sbb nk ddk antara diorg tu aku telah memalukan diri ku.. ya allah aku hampir jatuh.. pelamin plak bergegar2.. lawak gile.. aku mmg dh malu sgt la.. even x ramai org kt dewan tu tp sedara mara diorg ada lg.. malu gilee.. amik gambar pn mmg xcontrol dh sbb malu sgt.. hhahahhaah.. abis je wedding anta dikma blk uiaa...

pas2 before blk ke umh aku ke jusco dlu.. beli brg2 nk msk utk malam nya.. yela xkan la x jamu org dtg umh kan.. dh settle membeli blk2 umh trs memsk suma.. sbbnya mlm skit aku nk kena g umh uden. dia wat open house.. kenala g kejap.. so masak2 dlu, jamu diorg makan br la aku gerak ke umh uden.. stay kejap je sb dh kenyang n sgt penat.. blk2 umh trsla brk2 jap n tidooo.. penat sgt rsnyaa..

keesokan paginya, pagi2 lg diorg dh siap nk blk.. so semua berjalan ngn lancar.. mula nerves gak nk layan sedara mara tanpa mak , ayah nie.. tp nsb suma ok.. n aku pn bekerja la mcm biasa isnin tu..

itu jela citer sayaa.. sekian.. wassalammm

Bawalah Daku Pergi

To someone so special..

Rindu, rindu daku saat ini
Ingin jumpa bertegur sapa
Tiada, tiada rasa lebih indah
Bila engkau tersenyum manja

Bawalah daku pergi
Dari gelisah ini
Bawalah daku pergi
Dari sepi hati ini

Bawalah daku pergi
Setulus hati yang suci
Bawalah daku pergi
Biar mati pun ku jalani

Jauh, jauh terasa di hati
Bila engkau tiada di sini
Syahdu, syahdu ucapan mu kasih
Tunggu jika dikau mengungkap kata

Saya Dah Gemuk


Ok I need to admit it.. Memang aku dh gemuuukkkssss.. Tolong rs x selesa sgt bdn niee.. rs mcm bertan2 lemak dia badan ni haaa.. rs mcm nk kena g beli semua baju baru sbb baju lama byk yg dh x sedap nk pakai.. bayangkan aritu aku cuba nk pakai kemeja yg dh lama skit aku x pakai n it does not fit anymore.. aku sgt2 sgt2 tention dengan perubahan ni.. mmg aku x nafi sejak puasa n raya aku main makan je tanpa mengira erti berhentii.. skang ni aku dh mula rskan natijahnyaa.. even blk kg sedara mara ckp aku dh kurus tp aku rs lain.. aku dpt rs aku dh gemuuukkkssss!!!!!

So apa aku nk buat skang??.. Hmm aku dh start x amik dinner ms keadaan mengizinkan. yela kdg2 aku temankan org makan, aku2 skali termakan haa.. aku start skipping everyday at least sampai 100.. N itu ajee.. aaa sedeylaa.. what should I do.. should I start the protein diet.. can I sacrifice something I really love? Nasi.. aku ni mmg suka makan nasi.. Rs x kenyang if xmakan nasiii.. ayyoooo aku kena buat something niee.. mcm manaaaa.. tentiooonnn laaaaa!!!

Jumaat


Jujur pada diri sendiri.. Jujur dengan orang lain.. Jujur dengan situasi.. Jujur asas kehidupan.. Tanpa kejujuran hidup xkan dapat bahagia...

Bohong.. bohong dengan diri sendiri.. bohong dengan orang lain.. Bohong x pernah membawa kesenangan...

Ikhlas.. ikhlas pada diri sendiri.. Ikhlas dengan semua org.. Dan ikhlas bila terjadi sesuatu dalam kehidupan.. Keihlasan sentiasa membawa keberkatan hidup..

Tabah bila ditimpa kesusahan.. tabah bila diuji.. tabah menerima kenyataan hidup. Orang yang tabah x akan dapat dikecewakan..

Berdoa semoga semuanya bertambah baik.. Berdoa cara untuk hilangkan resah dalam hati.. Berdoa pada yg berhak..

Raya Mood


Hmm aku tinggal sorg je nie kt opis.. Kak fara kuar blk umh dia siapkan hantaran.Dia ajak ikut tp aku mls plak. Ddk opis layan jela buat apa yg ptt.. Nisha lak dh start cuti memandangkan sabtu ni dh majlisnyaa... Tahniah ye cik nisha..N so sory x dpt dtg sbb sy x de kwn.. tp still so hepi for her.. huhuhu.. All the guys g APM. Hmm memandangkan aku keseorgan di opis aku tryla buat keje skit2. actually keje mmg byk since next week ada demo n user training.. tp tula mood raya masih terasa.. ada banyak malas lg laa. badan berat mkn byk sgt raya ritu.. haha..

Hmm n for lunch ni aku nk g tapau makanan kt atas jela.. makan dlm opis.. rs x puas mkn breakfast td.. rs lapar lg niee.. trk btul la ardilah.. aku ni konon nk diet malam x mo makan wpun lapar gile semlm ku tahankan jugak.. so pagi td breakfast pn teramik skit je.. hmm mmg ramai pelik dgn kekuatan makan aku nie.. hahaa.. x kira asal perut kenyang kan.. start semlm malam aku dh start exercise.. hrp2 berterusan la kerajinan aku nie.. nk kempiskan prt nie haa. byk sgt mkn ms raya.. x leh jadi laa..

Sabtu ni nisa, utm fren ajak g beraya kt umh dia.. anak dia pn ada 3,4 bln dh kitorg x spt nk g melwt lg.. so guna kesempatan raya nie laa.. bkn jauh sgt pn umhnyaa. damansara.. tp tula kitorg suma ni mmg x familiar sgt ngn kawasan tu tp jgn risau puan nisa, kami ttp akan sampai.. :p

And masih menunggu jemputan utk rumah terbuka lg.. n menunggu berita gembira.. semoga dapatla apa yg bos ku idamkan tu.. amin.. :)

And satu lagi.. skang ni aku ngantuk gilee.. kalau dpt blk rumah trs nie best.. tidoo..zzzzz

Cerita Hari Raya


Hmm last post aku x banyak bercerita pasal raya sebabnya aku kepenatan br sangat sampai ke Selangor.. tp tula aku dh upload pic sempena hari raya.. Citernya begini, raya kali ni meriah seperti raya2 yang lalu.. tp aku ditanya bende yg sama. bsn gak menjwbnyaa.. Tp apakan daya aku paham niat diorg baik bukan nk menganiayai aku.. Sampai adik2 aku pn naik kesian aku ditanya bende yg sama bila pergi beraya ke rumah saudara mara.. mak ayah aku?.. senyum jela nk kata apa lg..

Hmm so episod raya aku biasa je.. Cuma seronok gakla dpt berjumpa saudara mara yg dh lama x jpa tu.. Dapat jpa anak2 sepupu yg semakin bsr semuanya.. Nenek alhamdulillah masih sihat.. Tahun ni tahun pertama beraya tanpa Tok Ayah.. hmm slalunya blk terengganu melawat kubur arwah mek je.. thn ni melawat kubur arwah mek n tok ayah.. semoga roh mereka dicucuri rahmat.. amin.. yg lawaknya thn ni ayah suruh hanafiah baca doa tahlil.. mmgla doa nya ada kt blakang yassin tp piah jarang bc doa tu.. so tersekat2 jugak dia membacanya..jrg praktis.. dua kali dia kena.. kt kubur di melaka n tganu.. naik kereta kitorg gelakkan dia.. tp x pelaa at least dia usaha nk membacanya sampai abis.. tulisan doa kt blakang yassin tu mmg x clear sgt pn.. kalau aku pn rs susah tu.. hehe,, cover cover..

N antara bende best yg jd sepanjang raya akux payah drive langsung.. haha.. senang btul hati.. aku suruh hanafiah je bawa kete aku tu.. siap aku ni tumpang kereta mak ayah je.. hanafiah mengangkut sepupu sepapat je.. aku ni makin lama mmg makin malas nk drive,, bila la nk dpt kereta auto nie. aku dh penat la bawa manual.. hmm.. tp apapun aku bersyukur.. eh tp raya kali ni sempat test drive honda city.. lawa la sbb symbolnyaa tp tula rs kecik skit kot.. tp okla kereta honda kan.. mana bole di banding ng kete gen2 ku itu.. huhuhu.. bersyukur2 ardilah.. ehehe..

Lagi?.. hmm xde dh kot.. xpela if aku ada teringat pape citer best akan ku update later.. Daa.

Selamat Hari Raya


Berlalu la sudah ramadhan sebulan berpuasa..
kini masa untuk beraya.. hehee..
Tapi berlalu la sudah masa beraya di kampung..
sekarang berada di selangor sudah... :p

Alhamdulillah tahun ni segalanya berjalan lancar. Untuk tahun ni aku beraya di 3 negeri.. Pahang, Melaka dan Terengganu.. Hmm perjalanan semuanya ok n aku rs penat la nk bercerita panjang.. here few pic for hari raya..








Last but not least semoga semua bergembira di hari raya yg lalu.. teringat dijah beraya di hospital. Jom ramai2 nant g melawat dia.. hmm dh x de idea nk tulis apa laa.. update lagi later.. daa...


Cuti Hari Raya


Yay minggu last bekerja before raya.. aku start cuti jumaat nie.. so mlm kamis dh gerak balik ke kuantan.. wpun semlm ada sad news skit.. dijah accident n dia terpaksa spend raya kt hospital.. kesian dia.. hope dia cpt sembuh..

Hmm persiapan raya masih x settle.. ptg ni lps blk keje akan terus grk ke alamanda utk cr apa yg ptt. hope dpt cr semuanya,. even aku still xde idea nk belikan apa utk mak aku..ponin kepala..

Hmm n hr ni ada kwn beritahu good news.. so happy for her.. :p

Hmm okla.. mebi lps ni akan sibuk n x sempat update blog.. see u all after raya..

Minggu Last Berpuasa


Yay dh nk dekat raya dh.. cpt btul masa berlalu.. mungkin sbb aku sibuk sgt bekerja kdg2 sampai x sangka dh nk raya.. planning raya thn nie?,, aku akan ke 3 negeri.. pahang, melaka n terengganu.. sapu semua.. hehe.. nk wat cane parent ku nk blk kg.. so kena ikut gak..

Persiapan raya setakat nie?,. alhamdulillah semua dh dpt.. tp tula tahun ni rs ada something missing je. aku x belikan pape utk mak ayah aku la.. hmm kena bawa blk somthing utk diorg tp x de idea nk belikan apa.. hmm... i need to find something.. think fast sbb masa dh x byk nk membeli brg nie..

any suggestion?. utk mak rsnya kalo berkaitan pakaian or accesories ni dia x perlu dh.. ayah?. rsnya nk cr baju la utk dia.. hmm x pe2.. ingat nant nk g jln2 cr brg utk diorg.. bila?. not tday sbb hr ni perut ku sakit.. so ddk umh jela diam2..

Hmm while for me aku dh dpt suma brg yang aku nak..

1. Baju Raya - checked
2. Tudung raya - checked
3. Bag raya - checked
4. Kasut raya - unchecked, xpe ada masa lg.. :p

hmm oklaa.. itu je citer persiapan raya aku.. kuih raya tunggu blk kg baru nk buat.. mayb sempat buat chocolate chips je la.. n aku akan pulang ke ktn pada sabtu depan.. cuti raya untuk seminggu.. :)

Semua Keputusan Biarla Kita Punya


Settle suma urusan.. Now back to Kuantan.. hmm wpun kejap je dpt blk tp seronok sgt rs dpt jpa mak ayah.. adala urusan yg perlu dibereskan skit..

Hmm wpun blk sana xsempat nk berbuka tp dpt la bersahur bersama2.. itu pn dh ckp.. aku blk ke ktn by bas.. n blk ke kl naik kete kwn mak aku.. kebetulan dia nk ke kl gak.. ha bercerita psl naik bas aku ni dh lama sgt x naik bas. mula2 tu rs scary gak.. aku naik bas dlm 6.30.. then after je berbuka aku ngantuk trs terlelap.. sedar2 dh kt ktn rupanya.. aku tersedar pn ayah aku call.. haha.. suh diorg dtg jemput aku. kalo x bsn lak aku nk melepak tunggu diorg kt stesen bas tu.. sampai je stesen bas diorg tgh sibuk bershopping karpet plak.. kebetulan banyak bazar buka sempena nk raya dkt2 stesen bas tu.. kebetulan yg menjual tu org kampung ayah aku.. lama la brknya plak.. siap minum2 air lg.. adoyai dh penat tp sbr jela tunggu.. then blk umh sambung lagi brk.. kul 1lbh br la tido mlm tu..

Keesokan hrnya settle kan suma urusan n gerak blk ke kl..

Hmm apa lagi nk citer ek.. abis dah.. :)

Episod Berbuka Posa


Semalam selamat berbuka puasa ni Naili's sentol.. kitorg ada reunion UTM-sc comp.. aku g beramai2.. pick up era n kwn2 umh dia n pickup mas kt wangsa maju.. kebetulan kitorg suma x tau jalan so hrpkan mas je la.. tp mmg perjalanan ke tpt makan tu sgt konpius sbb tpt tu dalam skit laa..

sampai2 dh pukul 7.. elok2 trs leh beratur amik makanan.. gathering semlm yg join dlm 30lbh laa.. x la ramai sgt tp juz nice.. kebetulan mmg ada 1 room diorg kasi.. so geng2 kitorg jela kt situ.. seuma dtg bawa isteri,suami n anak masing2.. meriah tu.. yela ada antara diorg tu since grade x jpa.. so xitivit kitorg semlm makan2, celebrate besday.. berckp tanpa henti dan mcm2 lg.. pnt gakla lepak kt situ.. makanan kt naili's? not bad laa.. ayam, ikan., udang, ketam suma ada laa.. buffet kan.. cost?.. RM30 per person.. tp aku ni mmg berbaloi di bawa buffet sbb aku suka makan.. :p

hmm n dh settle suma dlm 10.30 br settle episod bergelak ketawa, bergambar.. naik berpinar mata nie.. pic suma kt kamera org len so next time ler aku update.. sampai umh dalam pukul 11.30.. pnt gilee.. letih lps2 mkan bawa kereta plak..

Sampai SK terus g drive thru mcd.. beli terus utk bersahur.. tp kan aku trs makan mlm2 tu sbb rs lapar.. trknya nafsu.. lgpun mmg dh lama teringin nk mkn mcd.. lama x makan..:)

Pagi2 bln masak sahur.. tp hati x gembira langsung.. hari ni mmg hari yg malang untuk aku.. apa cerita?. malas nk citer sbb bodoh sgt.. sampai bila aku x kan lupaa.. oklaa dh pnt ni.. nk kuar cr tiket nk blk ktn selasa nie.. nk try g kaunter firefly.. if mahal sgt or timing xok blk ngn bas je ler.. oklaa.. melodi pn nk abis dh.. nk mandi n gerak2. ptg ni ada event berbuka puasa lg.. daa..


Shopping at Jalan Tar


Asalnya plan hari ni nk g Jln Tar semata2 nk g beli tudung utk hari raya.. more untuk temankan nisha jee..plus dpt release kn tention.. shopping make me happy..:)

So kitorg grk dr opis dlm kul 11.30.. kitorg naik lrt.. so x la pnt sgt.. sampai je jalan tar apa lg mulakan operasi.. aku awal2 dh settle cr 3 tudung utk hr raya.. then tlg nisha crkan baju untuk nurul n diri dia.. so kiotrg pusing la satu jalan tar tu.. mula2 sampai hujan renyai2 tp okla x lebat.. hari jumaat so ramai gakla kaum2 wanita kt jalan tar tu.. suma sibuk shopping raya.. tp dlm kul 2,3 mcm tu jalan dh clear.. seronok je berjalan.. xyah bersesak lgsg.. leh tgk barang sepuas hati.. dh dpt bj nisha n adik dia nisha ajak g sogo jap.. ada sale's katanyaa..

dh sampai sogo, aku mmg x plan nk beli pape.. sbb budget utk beli raya jee.. x mo la lari budget kan.. tp setlh msk sogo, sale's dia sgt melampau.. brg2 branded yg sgt sale's.. best gilee.. then aku nampak this 1 bag.. i juz cant resist.. so i bought it.. hehehehe.. lega..

so how to survive for hari raya?? still a question.. jeng jeng jeng..

Sampai je umh dlm pukul 6.. ponat.. beli makanan je kt param.. dh berbuka alhamdulillah.. skang ni tgh rest2 jee.. esk ada reunion SCK-UTM.. :)

okla gtg.. byee


Baru pulang dari kampung sempena puasa


Baru je balik dr kg.. jadual aku mgm pack dr last week. khamis ke johor ngn kak fara n nisha.. jumaat mlm br blk ke kl.. dh la sepanjang kt sana mmg penat sbb nk membaiki system yg kitorg wat tu.. g sana untuk UAT.. so mcm biasa la lots of complaint.. huhuhu..

Then sabtu pagi trs gerak ke ktn ngn dikma.. nk blk berbuka puasa ngn mak n ayah n kamal kt kuantan ler.. mmg la balik ktn x de buat bende lain.. memsk je kejenyaa.. dr pg sampai ptg becara psl masak. pagi g pasar.. blk petang masak.. mmg penat memsk laa.. tp syok sbb dpt makan suma bende yg teringin.. mak masak mestila best.. yummy..

Hmm memandangkan isnin cuti sempena merdeka so kitorg balik ke kl on monday laa.. so monday tgh hari gerak ke kl ngn dikma n syafikah.. perjalanan yg agak smooth sbb kitorg bertolak awl skit..

N today bekerja mcm biasa.. penat mcm biasa.. n lapar mcm biasa.. hehe.. hm ada citer lg x?.. x de dh kot.. dh malam ni.. nk tido dah.. gud nite allll.. :-)

Hari pertama berpuasa di opis


Penat.. otak jammed.. rs x de tenagaa.. huhuhu.. itula perasaan keje masa puasa.. wpun dh makan byk masa sahur.. weekend relak je puasa sbb x pakai energy n x gunakan otak.. dh la start kamis ni kena g johor.. adoyai bln2 posa nk g demo nie.. x tau la mesti penat.. kalau ikut x nak pergi tp apakan daya kerja memanggil..

Hmm hr ni x masak pape pn.. cuma g beli makanan kat pasar ramadhan je.. penat ler.. hmm n hr ni buka posa sesorg jee.. semlm ada piah dtg teman mkn.. hmm.. k la selamat berbuka semua..

Hari pertama berbuka


Alhamdulillah selesai sudah berpuasa hari pertama... semalam berbuka ngn piah, dikma n fana.. ada invite din gak tp dia berbuka puasa ngn pak sedara nyaa.. so kitorg ber4 jela.. dak2 tu dtg lewat skit sbb masing2 sibuk so aku sorg la memsk semlm. tp ok je menu simple tp sedap.. hehe.. angkat bakul sendiri.. nak tau apa menu aku?.. masuk site nie.. akumakan

Dak2 tu sampai dlm kul 6.. diorg la yg beli kuih muih.. aku dh pesan jgn beli byk sgt nant membazir.. so diorg juz beli murtabak n karipap je.. cukupla untuk kitorg.. plus aku ada masak bubur jagung..yummy.. hehe..

Selesai berbuka semua lepak umh aku.. tido kt umh aku jee.. so dapatla kitorg bersahur sama2 semlm.. skang diorg suma dh blk ke tpt masing2.. suma tgh sibuk ngn test, exam.. dpt berbuka sama2 semlm pn alhamdulillah.. hr ni mungkin aku berbuka sesorg je.. so x rs teruja pn nk masak pape.. tgkla apa yg ada msk je kang.. maybe g pasar ramadhan je kang..

okla update story lg later.. selamat berpuasa semua..

Selamat berpuasa


Selamat berpuasa semua.. alhamdulillah tahun ni kita masih berpeluang untuk puasa lagi.. hmm hari ni aku teringat semua saudara-mara, kawan2, kenalan yg dh tiada.. Yang paling terasa sekali tahun ni tok ayah aku dh xde untuk puasa sama2.. sedih dan rindu teringat kt dia.. Al-fatihah..

Hmm hari ni hari yg pilu.. teringat balik saat aku mula2 dtg kl.. td g smyg terawih di surau apartment.. aku masih disini.. 3 tahun lps aku smyg tarawih bersama2 ashu n nor, 2 tahun lps pn aku still smyg tarawih dgn ashu... tahun lepas aku smyg tarawih di surau yg sama ngn nash dan tahun nie.. aku turun tarawih kt bawah sesorg.. sbb skang aku dh ddk seorg.. nk janji ngn kwn2 pn ssh.. tp rasa sayu plak.. makin kurang org yg menemani aku.. semua dh sibuk dgn hal n keluarga masing2..

Walau apapun aku hargai segala kenangan yg aku ada.. bole dikatakan sepanjang aku ddk kl aku berada di apartment ni.. cuma asyik tukar rumah n blok je.. ini rumah ke5 aku di apartment yg sama.. semoga serasi la aku ngn rumah ni n leh stay sampai aku bertuka status.. insyaAllah..

hmm, tp ptg td ada satu peristiwa yg buat aku sedey jugak.. aku g kedai runcit beli ikan utk masak laksa.. then kebetulan ada seorg bdk ni membeli gak.. aku agak2 umur dia dlm 10thn.. tp aku rs sedey bila tgk apa yg dia beli.. dia beli maggi ayam 3.. n satu botol kicap.. aku terpk adakah dia x mampu nk beli 1 packet terus sampai dia kena beli maggi tu satu2.. sedey sgt aku rs.. nk je aku byrkan apa yg dia beli tp segan dgn org lain yg ada dlm kedai tu.. ntahlaa kesian sbb dia masih bdk2 dan mungkin dia susah.. kesiannya pada org yg susah.. jadi kita yg alhamdulillah masih mampu berbelanja bersyukurla.. org lain lagi x dapat dibayangkan kehidupannya..

Hmm,,, so esk utk sahur aku makan laksa la.. dh msk lebih dh.. utk dinner n sahur esk.. ni tgh tunggu piah dia ckp nk dtg.. basuh baju.. tp yg pasti esk adik2 aku akan datang berbuka kt umh nie... fana pn join skali.. seronok dpt berbuka ramai2..:)

N last but not least selamat berpuasa ye semuaaa... Jom kita sama2 dapatkan yg terbaik utk bulan puasa nie.. Semoga menemui keberkatan... AMIN..

Hipokrit ke aku?


.......

entah kadang2 rasa ada yang x kena dengan diri aku.. sampai bilaa?...


Kena Saman


Mak call pagi tadi cakap ada surat register untuk aku.. rupanya surat saman.. aku kena saman masa g kenduri Ada. speed trap la tu.. ish ish.. n kelajuan ? 110km sejam je pn.. ngengada tulla nk saman aku..

so ayah tolong la anakmu ini.. uhuk uhuk...

Knock you down


Not again
Oh this ain't supposed to happen to me

[Kanye West:]
Keep rockin and keep knockin'
Whether you're Louie Vuittonin' it up, or Reebokin'
You see the hate that they serving on a plater
So what we gon have dessert or disaster?

[Keri Hilson:]
I never thought I'd be in love like this
When I look at you my mind goes on a trip
Then you came in and knocked me on my face
Feels like I'm in a race but I already won first place

I never thought I fall for you as hard as I did (as hard as I did, yeah)
You got me thinking about our life, our house and kids (Yeah)
Every morning I look at you and smile
Cause boy you came around and you knocked me down (knocked me down)

[Chorus:]
Sometimes love comes around (love comes around, love comes around)
And it knocks you down
Just get back up
When it knocks you down (knocks you down)
Sometimes love comes around
And it knocks you down
Just get back up
When it knocks you down (knocks you down)

[Ne-Yo:]
I never thought I hear myself say
Ya'll gon hate
I think I'm going to kick it with my girl today
I used to be commander-in-chief for my pimp ship flying high
Till I met this pretty little missile, who shot me out the sky

So now I'm crashing don't know how it happened
But I know it feels so damn good
Said if I could go back and make it happen faster
Don't you know i would baby if I could
Miss independent, to the fullest, the load never too much
She helping me pull it, she shot bullet that ended that life
I swear to you the pimp in me just died tonight girl sometimes love

Sometimes love comes around (love comes around, love comes around)
And it knocks you down
Just get back up
When it knocks you down (knocks you down)
Sometimes love comes around
And it knocks you down
Just get back up
[ Keri Hilson Lyrics are found on www.songlyrics.com ]
When it knocks you down (knocks you down)

[Kanye West:]
Tell me now can you make past your caspers
So we could finally fly off into NASA
You was always the cheerleader of my dreams
To seem to only date the head of football teams,
And I was the class clown that always kept you laughing
We were never meant to be, baby we just happened
So please don't mess up the trick,
Hey young world, I'm the new slick rick,
They say I move to quick but we can't let this moment past us,
Let the hour glass pass right into ashes
Let the wind blow the ashes right before my glasses
So I wrote this love letter right before my classes
how could a goddess ask someone that's only average, for advice
O-M-G you listen to that bitch?
Woah is me, baby this is tragic
Cause we had it, we was magic
I was flying, now I'm crashing
This is bad, real bad, Michael Jackson
Now I'm mad, real mad, Joe Jackson
You should leave your boyfriend now, I'ma ask him

[Keri Hilson:]
So you gotta take the good with the bad, the happy and the sad
Or will you bring the better future then I had in the past
Cause I don't want to make the same mistakes i did
I don't wanna fall back on my face again
Woah, woah
I'll admit it, I was scared to answer loves call
Woah, woah
And if it hits, better make it worth the fall

(When it comes around)

Sometimes love comes around (love comes around, love comes around)
And it knocks you down
Just get back up
When it knocks you down (knocks you down)
Sometimes love comes around (comes around)
And it knocks you down
Just get back up
When it knocks you down (knocks you down)

Won’t see it coming when it happens
But when it happens you’re gonna feel it, let me tell you now
You see when love comes knocks you down

Won’t see it coming when it happens
But when it happens you’re gonna feel it, let me tell you now
You see when love knocks you down


ps : http://www.youtube.com/watch?v=FF5Q1jr28PM


Bila tiba masanya


Jangan sangka kita manusia paling teruk dalam dunia. sebab sentiasa ada org lain yg lebih teruk dari kita..

Jangan sangka kita x bahagia kerana x memiliki apa yg org lain miliki, kerana mungkin apa yg kita inginkan itu mendatangkan merana pada diri kita..

Jangan sangka kita perlukan sesuatu untuk gembira, sedangkan kita bole hargai dan gunakan apa yg kita ada untuk bahagia..

Jangan sangka apa2 tetapi teruskan kehidupan dengan tabah dan jadila manusia yg bersyukur kerana apa yg kita miliki adalah selayaknya untuk kita terima buat masa ini..

Dan bila satu hari nanti, kita melihat diri kita pada masa sekarang.. kita akan bersyukur atas ketentuanNYA... Bersyukurlaa dan berusaha untuk menjadi lebih baik.. Tabahkan hati dan teruskan hidup dan nikmati kehidupan ini...

Baru balik dari kuantan


so hari jumaat ari tu aku balik kg lg.. br je 2 minggu lps blk ktn.. ni blk lg.. hehe.. jumaat ritu abis je keje trs piah dtg amik kt umh.. drive kereta dia sbb nk servis kereta tu.. sebenarnya kitorg blk ktn sbb nk anta mak.. dia dh abis kursus setelah seminggu stay kt bangi.. barang dia byk so kesian plak nk suh naik bas.. mula2 piah je nk blk sorg anta mak tp sbb demam aku pn dh reda aku pn join skali la.. saje la blk jpa family.. kitorg grk dr bangi dlm kul 7.. tunggu mak n kawan dia, mcik fatimah kemas2 brg br gerak.. n perjalanan, mlm jumaat mmg sibuk n jammed.. kitorg sampai agak lewat ke ktn.. kul 12 br sampai.. so perjalanan dlm almost 5hour.. lambat la tu.. slalu 3jam lbh je leh sampai dh..

sampai ke ktn hujan lebat.. sepjg perjalanan pn hujan jee. tp nk dkt sampai umh, 1kilat yg sgt kuat sambar x jauh dr kitorg. xpenah nampak kilat sedekat tu.. ngeri gak laa.. masih x dpt lupakn.. so spai ktn minum2 air jap trs mak n ayah anta mcik fatimah ke stesen bas.. dia nak blk ke kelantan plak.. aku msk blk trs zzzz.. penat sgt..x tunggu pn mak n ayah blk dr stesen bas..

bangun je pagi sabtu, trs ayah ajak g breakfast.. mkn kt dekat2 balok.. settle mkn kitorg trs g servis kereta.. sbb g satu kereta kenala follow gak.. nsb kejap je servis kereta.. lps tu blk umh, msk2 utk lunch plak.. settle makan suma dlm kul 4 aku n piah grk dr ktn.. saje blk awl sbb ahad nk rehat je kt umh.. aku ni pn br elok demam so nk rest btyl2 before kena g keje isnin nie.. sampai kl dlm kul 7.. jalan clear je so cpt la sampai..

hari ni, ahad x wat pape.. lepak jee.. pas2 lunch ngn adee je.. the rest of the day aku lyn tv sambil berbaring2an.. ni tgh tense ni sbb ada satu kereta wira ni parking kt luar apartment ni dok berbunyi dr kul 7pg td.. bengang gile la. dhla org penat ni ahad nk rehat.. sampai la skang kul 5 kereta tu masih lagi berbunyi. ntah bila nk abis bateri dia. bising gile. aku tido tahap ttp kepala ngn bantal laa pg td.. tense.. kereta sapa la tu.. tension la.. kalo dia x berhenti sampai mlm x tau la nk tido cane kang.. satu apartmnt x tenang sbb dia.. tolongla sapa2 g matikan bunyi kereta tu.. mmg tension!!!!!!!

Demam Masih Terasa


Hari ni bangun tido rs fresh.. bdn berpeluh n x ingat pn semlm aku still demam.. hehe.. semlm blk awl gak la.. dlm kul 4 dh blk sbb x larat nk stay kt opis dh.. sejuk semacam.. tp aku blk umh x tido pn.. baring2 reht jee...

tp bila sampai je opis rs len mcm skit.. rs seram2 sejuk gak laa.. tp bila dh tgh hari skit okla.. tp kesimpulannya hr ni mmg x wat keje sgt.. sgt mls. ad 2 lagi kewpa aku kena settlekan.. 31 n 32.. pas2 settle laa. leh cocentrate ngn testing.. ya testing supaya x de error yg bodoh2 kuar ms user pakai system.. huhuhu..

thh hari td mkn kfc je.. minta dijah tapaukan.. diorg g mkn sushi.. aku?.. mls laa x de selera for sushi rini.. skali skala leh la mkn.. muak laa.. bkn selera aku..

hmm okla x de apa pn nk citer sgt rini.. spend my day men chess ng adee n chat2 n cari lagu n dengar lagu n men mafia wars.. hari yg cemerlang.. tahniah Ardilah.. :p

ps: dh lama aku pulun keje.. ni slow skit okla kan?.. hehe..

Demam


hari ni demam plak.. tp aku tabahkan hati gak g keje sbb ntahla rs kena g dlu if btul rs x sihat br blk g klinik.. hmm sampai2 je opis tgk semua kwn2 opis bersama bos ada kt parking.. pelik,, boot kereta nisha terbuka. Rupa-rupanya nisha terlanggar kereta kak fara n din. dia nk tekan brek tertekan minyak.. so diorg suma grk ke balai polis cyber.. claim insurans laa..

aku?.. msk opis try nk buat kjee.. tp xlarat nampaknyaa. sejuk sgt laa.. aku demam skit je.. n selsema.. so jpa mr foo n minta mc je hr nie.. pack suma brg n trs gerak ke klinik seri kembangan.. sampai je dlm kul 11.50 mcm tu.. sampai2 nk register diorg ckp registration dh close. buka 2pm plak.. ya allah aku dhla xlarat nk menunggu lama2 nie tp nk wat cane mmg prosuder klinik kerajaan mcm tu.. so aku pn apa lg.. trs blk.. singgah farmasi n beli ubat selsema.. blk umh makan nasi, telan ubat selsema, panadol trs bummm.. tido sampai kul 7pm.. tp tido aku terkejut2 gak sbb sepjg petang hujan mmg selebat2nyaa n kilat sekuat2nyaa.. rs dkt je kilat2 tu sumaa. ngeri jee.. tp sbb mata dh lalok ngn ubat so tido gak...

ni pn nk sambung tido blk.. dh mkn maggi, mkn ubat.. penatnyaaa...

Jalan Tar


Hari ni bangun je pagi terus on pc..xla la pagi sgt sbb aku bgn pn lwt.. hehe.. layan mafia wars dlu. sayang point.. haha... siap je mandi suma aku, mak n mcik fatimah kuar.. mula2 g breakfast dlu kt azwath then trs grk ke jalan tar.. dlm kul 12 kitorg sampai ke sana...

sampai je ke sana, mmg ramai gile org.. suma org dh start shopping.. first destnation.. aryani.. mak aku nk check tudung kt sana dlu br la g ke kedai2 lain..dia mmg ada specific color yg dicari.. tp xde yg sesuai.. nk main beli je rs mahal sgt la utk tudung.. mak beli satu je utk kawan dia..

hmm then meneruskan perjalanan ke jackel.. its like gile sale's masa aktu g tu.. ada happy hour. so aku yg x plan pn nk beli pape akhirnya terbeli like 1 pasang this washable silk.. nice n colourful.. thn ni baju raya aku suma ceria2.. mak n kawannya?... membeli kain dgn byknya.. mak saje beli lebih2 if ada kwn2 dia nk beli nant.. makcik fatimah pn beli byk gilee.. pandai la pekerja jackel.. diorg mmg tau mcm mana nk pujuk customer.. dlm nk beli satu melarat2 ke byk bende.. cara diorg treat customer lain.. sah mmg ditrain dgn baik.. x de la mcm pekerja2 kedai lain.. muka masam x tentu psl. mcm dia plak owner kedai.. ntah pape..

then settle kt jackel kitorg jalan2 kt jalan tar lak.. cr tudung.. aku berkenan dgn tudung ada button blakang tu.. n akhirnya end up beli 3 tudung with button blakang n 2 tudung chiffon.. terbeli sbb tertumpang seronok tgk mak2 ni membeli.. hehe..

pastu mak2 ni nk jalan ke semua house plak.. mmg kitorg park kt situ.. tp penat gak menuggu.. aku dhla dgn mask kt muka nyaa.. tunggu diorg shopping.. ntah aku plak cpt flat diorg ok je lg.. kaki dh lenguh gile ms tu.. ddk je kt mana2 bolee. dlm kul 4lbh br suma settle.. trs gerak blk ke bangi anta mak2 ni blk ke institut latihan pos, bangi.. aku?. straight home after that.. mmg dh flat rasanyaa.. ini tgh bermalas2 la niee..

tp kan aku ni dr mlm semlm ada selsema skit.. mungkin sbb semlm kuar lewat mlm g supper ngn makcik fatimah n mak.. sian kt dia nk g jpa anak dia so aku bawa laa.. dkt je pn.. sbb tu hr ni aku kuar kl pakai mask.. tkt antibodi tgh x kuat.. tp aku x demam langsung pn ni.. ya Allah jauhkan la dr segala sakit2.. nk puasa dh x lama lg..

okla enough chit chat.. hopefully kak fara terima la nk tempah baju sehelai lg kt dia.. huhuh..

Mak & Kawan datang rumah


Hari ni mak datang rumah.. dia dtg ngn kwnnyaa.. sbb esk x de kelas so mlm ni tido kt umh aku.. alang2 mak dh dtg kitorg memsk la skit.. ajak piah n din datang mkn skali.. sbb suma ni unplan so dlm kul 7mlm cam2 aku trs g jusco.. cr brg nk dimasak.. kt umh xde pape nk msk..

settle masak je suma dlm kul 9.. pas2 mkn reramai. seronokla makan sama2.. selera la skit makan kan.. kalo x aku sesorg je kt rumah niee.. bsn gak la kan..alhamdulillah dh kenyang..

esk plan nk ke jalan tar.. mak nk cr brg skit.. shopping raya skit2 laa.. aku pn plan nk beli tudung utk hari raya..

okla tu je update utk hr nie.. nitee.

Aryani Bangi


Td dalam pukul 7 mak call.. katanya dh sampai ke kl.. n dia n kawan2nya nk g aryani jugak.. wpun aryani ttp 8.30.. so sampai je kt institut latihan pos tu, aku solat maghrib jap trs la pickup mak aku n kawan2nyaa.. punya la happy diorg tu nk g shopping.. ish ish..

so sampai aryani dh dkt pkl 8 pn.. tp lama gak la lpk dlm tu.. selagi kitorg ada kt dlm diorg x ttp.. harga2 tudung kt situ?.. adoyai.. aku rs membazir je beli yg mahal2 sgt.. peliklaa.. bos mak aku beli byk helai gak laa.. aku tgk org dtg situ beli sampai 5,6.. siap org kedai tu suruh ckpkan 10.. melampau sungguh laa. even after less harga dia still 48++.. aku tgk jela.. mak pn x beli lg.. dia nk dtg blk ahad.. tp kalut2 sgt.. kitorg leh g lg.. kwn2 mak nk blk dh esk.. mak stay sampai nxt week.. byk lg masa nk memilih...

settle je kt aryani kitorg g makan.. alang2 kt bangi bawa diorg ke village view.. ok jela mkn kt ctu.. hrpkan scenery jee.. huhuhu.. makan kenyang2 pastu balikkkk..

n one more thing hari ini hari jadi hanafiah.. bole aku totally lupaa. mak ckp br aku teringat.. trs call wish dia.. hmm esk treat him something laa.. mlm ni dia sibuk kuar ngn kwn2 dia.. Nway piah happy birthday n semoga panjang umur, murah rezeki, berjaya dlm hidup dan bahagia hendaknyaa.. amin

Nando's at Mines


Hmm baru je balik lunch niee.. sambil2 main mafia wars.. skang ni rasa mood nk menulis blog plak.. kenyang n ngantuk niee.. buat keje?.. mmg mls dh laaa.. aku skang ni dh sampai kewpa 30.. okla tu kan.. sambung next week plak laaa..

Hmm hr ni dr pagi kepala ni rs sakit jee.. so pakai spek the whole day.. dengan harapan kepala aku akan ok skit.. konon2 spek ni mcm ubat sakit kepala aku laa.. ntahla 2,3 hr ni migrain.. byk bende dlm kepalaa....

Kejap lg, blk keje nk kena g bangi.. nk pickup mak n kawan2nyaa.. adoyai drive jauh lg.. penat gak laa.. tp x pela skali skala mak dtg kl.. bawala jalan2.. huhuhu..

okla nk sambung layan mafia wars niee..

Jam


Adoyaii.. penatnyaaa.. td dh sampai ke flyover equine aku u-turn blk.. sbbnya aku br perasan jam aku tertinggal.. oo kena pusing blk niee.. dlm hati berdoa ni semoga jam tu masih ada tpt aku tinggalkan dia which is toilet.. aku ni mmg msk toilet suka buka jam.. slalu aku ingat buka dlu dr opis tp tadi kalut2 trs g toilet. so ltk jam atas pam toilet tu jee.. rupanya aku tinggal trs...

so vrooommm aku berpatah blk ke cyberjayaa.. sayang tu kt jam tu.. nk beli balik membazir jee. sampai je opis berdoa jam tu ada lg. msk toilet cr dh xde.. rs sedey sgt.. then cuba tgk atas meja opis in case aku mmg dh bawa msk jam tu ke opis. pn xde .. sedey n hampa.. ms nk kuar dr opis jpa akak indian dpn opis aku.. dia tya "eh u girls ada ilang jam x?".. aku dengan rs gembiranya ckp "yessss, its mee!!!".. alhamdulillah akak tu simpan jam tu..

so itula pasal jam saya yg hampit ilang.. nampaknya ada jodoh lg jam tu dgn sy.. hihihi.. kalo x kenala beli jam baru nampaknyaa.aku xleh x pakai jam rs kosong sgt tgn.. ok nk g mandi niee... perut dh kenyang mkn double cheese burger.. yummy :p

Mafia Wars


OK.. fine.. skang ni aku tgh gile main mafia wars.. ehehe.. ntah nape tiba2 dtg mood nk main n aku bersungguh lak tu.. mlm aku blk keje bende pertama aku pk ialah kena main game.. sbb nant energy dh byk rugila kalau x buat job.. n ini adalah satu addiction yg xbaik sbb skang hidup aku yg dh sedia bz akan bertambah bz.. nk buat keje opis lg.. sampaikan aku nk mengemas rumah pn maleh skang niee...

Hmmm.. tp still i LOVE the game.. hehee..

Satu lagi misteri ada 1 number ni keep calling,misscall n texting me.. n yg plg pelik tu one day aku pickup the call n bole plak ppuan yg jwb.. siap ckp anak dia main phone.. tercall aku.. yg plg pelik skali kenapa anak dia ingat no aku.. mesti budak2 kecik kan kalo "X SENGAJA". maslaahnya menggangu.. aku xpenah reply blk the blanks sms or try to call back..sbb mmg bende2 ni x penting pn tp kalau dh berlarutan lama sgt jd kepelikan la jugak kan... hrp mesteri dpt diselesaikan la nant. tp aku xkan buat apa2 pn.. juz wait n see je.. if org tu nk abiskan kredit dia lantak dia la kan.. huhuhu..

Back to work, skang ni projek kewpa kitorg nk hampir siap dh.. aku x nak terbeban ms bulan puasa sbb selalunya aku lemau skit bulan2 posa niee.. tkt keje x jalan.. so rushing skitla supaya semua settle.. tp tula dlm rushing2 sempat lg main mafia wars.. yg lg best bos2 pn layan men game tu.. mslhnya the bosses tu jelez aku pya level dh tinggi dh skang.. hahaha.. lawak plak bos bincang psl game ngn kitorg.. tp all the addiction ni start dr nisha.. dia yg mula2 perkenalkan dis game to us..

N psl cerita hr nie.. g lunch ngn adee. he got his new bike.. tgh seronok laa.. he's off to singapore tomorrow.. work stuff...

N tomorrow mak akan datang ke KL dgn kwn2 opis dia.. ada kursus on saturday.. sempat pesan kt aku suh bawa diorg g aryani esk.. so tomorrow abis keje trs g pickup mak aku n kawan2 nyaa ke aryani bangi.. ish2 ni la mak2 ni sebok nk bershopping.. ada sales katanyaa.. layankan jelaa.. untung2 dapat pow satu kan.. hihihi..

Okla.. perut x sedap niee.. kepala pn sakit lg.. ntahla nape.. migrain + sakit perut.. dr semlm lg niee.. adakah aku makan pedas sgt?.. or minum kafein terlalu banyak?.. i love both that so mcm mana nk reduce.. hmmmmm

Hmm n satu lagi, bulan n akan mula puasaa.. n aku still x abis ganti puasa lg.. minggu dpn sy janji start puasa blk.. :p

Kuantan Trip


First day working on August 2009..How time fly. hmm baru je balik dari kuantan.. actually agak ok skit since blk kuantan sejak kejadian buruk yg jadi pada kawan aku.. tp x la setenang mana pn.. hmm...

So bulan ni akan mula berpuasa.. ada 2 hari lagi puasa x abis ganti.. n niat nk abiskan minggu ni gak.. hopefully.. :p.. skang ni rs xde mood sgt nk buat kerja.. hr ni even menu lelong pn aku x dapat siapkan.. hmm apa la nk jadi.. sibuk main mafia wars jee.. addicted to that game. ni nisha la ni pengaruh.. hehe.. salahkan org lain plak..

Hmm memandangkan dh nak raya semua org sibuk nk start buat persiapan dah.. bagi aku semua dh settle since aku dh tempah baju awl2 dr kak fara.. lepas ni plan nk cr tudung n tempah kuih raya je.. then done.. raya tahun ni sama je macam tahun2 lepas. nothing special.. harap ramadhan akan datang akan berikan lebih ketenangan.. amin..

Seyesly im bored now... tolonglaaa be strong Ardilah!!!!


Pemergian Nozy


Innalillah hi waInnalillah hi rajiun.. Nozy kau pergi dlu. dalam usia yg sangat muda.. dan kau tinggalkan suami dan Irfan.. sesungguhnyaa kami semua sangat sedih atas pemergian kau tp kami redha sbb mungkin sudah masanya utk kau pergi dan ini ialah cara yg telah Allah tetapkan untuk kau pergi.. Nozy kitorg kawan2 sayang kan kau sebagai kawan..

Sepanjang kawan dengan nozy dia seorg yg baik.. selalu mendengar bila aku ada masalah.. dan selalu membuat lawak@menceriakan aku bila aku sedih.. sbb dia mmg happening orgnyaa.. aku masih ingat kita start rapat masa kita nite shift.. ingat lagi aku,nozy,kak narul,ninie, kak dalila selalu melepak bila time break iaitu pukul 3am. tp x penah aku rs mengantuk atau jemu sbb aku ada kwn2 yg baik. kita akan ngumpat, melawak ntah apa2.. seronoknya masa tu.. itula saat keje yg aku x kan lupakan sbb kita semua sgt close.. dan bila pagi kita semua abis keje, kita semua akan melepak kt luar opis sampai matahari naik tinggi.. n sara, era, ben, apat, sham akan join kita melepak skali.. mcm2 bende yg kita akan ceritakan..dan aku ingat dr bujang lagi kau suka memasak..

bila dh kawin kau masih seperti dlu.. masih setia melayan kwn2 kau nie.. ingat dlu masa aku putus cinta kau antara org yg support aku sbb kau tau semua masalah aku. sampai aku nk buat perkara plg bodoh skali kau la yg halang.. thanks nozy for all the help..

Dan semoga roh mu dicucuri rahmat.. amin..






:: ihsan dari blog lain ::

Hantar Dikma Ke UIA


Here I am, ahad malam dalam keadaan yg sgt penat n sedikit sakit perut.. weekend ni full of aktiviti tp seronok sbb dh seminggu rumah aku penuh dgn adik2 aku.. huhuhu.. hanafiah demam so dia byk spend ms kt umh ni la since kt umh ni ada tukang masak utk dia which is dikma, not me sbb sy ni ada mls skit masak.. haha.. tp dikma masak best n dia rajin.. ni puji ni dikma so kamu lbh rajin memasak len kali.. :p

sejak seminggu dikma ddk umh mmg makan aku terjaga gilee.. the whole week mmg sibuk dgn keje.. blk2 umh makan dh settle.. tinggal isi nasi flm pinggan jee.. hhee.. thanks dikma jadi tukang masak kaklong.. but today dia dh blk ke uia.. siang td g anta dia blk ke Kolej Nusaibah, uia.. hmm ramai la org nya kan.. dia plak dapat blk tingkat 4.. seksa sungguh aku n dia mengangkat brg.. Lif pn xde.. ish2.. utm ada lif.. hehe.. saje nk puji utm..

hmm settle anta dikma trs singgah umh dia.. jpa anak2 kecik dia.. lupa plak nk snap pic.. anaknya comey muka mcm arab.. dia pn keturunan syarifah.. dptla anak muka cam2.. Ida my best fren since sekolah menengah.. tp dia dh anak dua dh.. aku ni la single mingle lg.. dia ckp aku leh kawan ngn kakak dia.. kakak dia pn 31 n still single.. lawa tp x de jodoh lg nk berkahwin.. yela ida nant kitorg tubuhkan kelab bujang..hehe..

then trs blk ke umh.. on da way blk kereta tu lak mengeluarkan satu bunyi yg aku x pasti apakah ia.. adakah ia dari exzos? adakah ia dr tayar?.. aku masih x pasti.. kdg2 dia ada.. kadang2 x de.. so conclusionnya aku x tau.. so tunggu adee blk dr kedah, minta dia tolong tgkkan kereta tu.. itu je yg aku bole buat.. tp ms bawa tu berdebar2 gak laa.. masalahnya bunyi dia kadang2 jee.. pelik sungguh.. hope esk nk g keje x de masalah laa.. amin...

Hmm skang ni perut tgh lapar sgt.. tukang masakkku dh x de kt umh.. so nk makan apa yek.. bsnla makan. ida pn dh tegur aku dh kurus byk..yeke?.. dlm hati gembira ni kurus..hehe.. aku rasa aku makan kuat je tp bdn turun.. ntahlaa hati x berapa senang gak kot.. hmm.. okla nk g dapur tgk apa yg bole dimasak.. jap lg nk layan angel n demons.. chowww

Family Datang


Well ok.. dh lama sgt rsnya x menulis blog niee.. keadaan keje yg sgt hetric buatkan aku x de masa nk menulis.. today aku pn sama still bz tp rs nk menulis.. so here i am in my blog.. hehee... hmm yesterday ayah,piah n dikma dtg rumah.. so weekend mmg spend time with diorg.. penat gak sbb ayah ajak g merata2 tempat.. diorg sampai je. aku dh ready masak sup ayam, ikan goreng, n sambal skit.. so kitorg dinner kt rumah.. mlmnya plak ayah aku ajak g jumpa kwn dia.. terpaksala aku ni yg tau jalan bawa ayah.. g jpa kt maktab poliss.. adik2 ku?.. semua malas sty umh jee..

Esknyaa.. brekafast lg ngn kwn ayah n family.. kitorg breakfast kt serdang, blakang upm.. kedai tu like kopitiam style laa.. aku pn 1st time makan situ.. okla ada menu lempeng.. aku order nasi lemak + lempeng + kopi. makan x ingat.. hhuhuhu.. aku tention sbb nampak bende x best so kena mkn byk2 laa.. alasan baik punyaa..

After breakfast trs menuju ke kl.. nk anta ayah ke pudu. piah xikut sbb dia nk kena bereskan hal msk kolej.. so aku,dikma n ayah menuju ke kl.. sempat dlu singgah kt jalan tar beli kain ela.. ayah belikan utk mak n aku pilih utk diri sendiri laa.. so dpt la 2pasang utk hari raya.. dh tempah kt kak fara dah.. lega thn ni ada baju raya.. :p

Then dlm kul 1.20 sampai ke pudu.. ayah suruh drop je sbb bas kul 1.30. then aku n dikma trs menuju blk ke umh laa.. penat gile dr semlm aku x abis2 keje.. huhuhuhu.. berjln tu pn cosider keje kan.. hmm pas2 blk umh mkn mcD then tido kejap.. kepala berat sbb penat n tense.. tido sejam je sbb dgr piah blk ke umh semulaa., dia kalau lapar mula la bising.. so bgn tido setup2 lauk utk dimsk.. so aku n dikma masakla awl skit semlm.. kul 7lbh dh siap msk.. kitorg msk ayam sambal + omellete.. betui ke aku eja tu.. dan x dilupakan kicap... lepas2 mandi,mkn semuaaa terusss tidoooooo.. penatt..

Hari ni monday menyambung keje mcm biasa..

Jangan Kau Lepas

Peluklah diriku dan jangan kau lepas
Kau ku dan jangan kau lepaskanku darimu…

Ku takkan pernah tertawa
Ku takkan pernah bahagia
Ku takkan pernah merasakanmu
Bila kau tak disini

Ku takkan pernah tertawa
Ku takkan pernah sempurna
Ku takkan pernah merasakanmu
Bila kau tak disini

Izinkan aku…, berlutut mengharap
Kau tuk kembali

Izinkan aku…, berharap dirimu
Kembali, dan kembali, dan kembali lagi

Peluklah diriku dan jangan kau lepas
Kau ku dan jangan kau lepaskankan ku
Darimu…

Peluklah diriku dan jangan kau lepas
Kau ku dan jangan kau lepaskankan ku
Darimu…

Ku takkan pernah tertawa
Ku takkan pernah bahagia
Ku takkan pernah merasakannya
Bila kau tak disini

Izinkan aku…, berlutut mengharap
Kau tuk kembali

Izinkan aku…, berharap dirimu
Kembali, dan kembali, dan kembali lagi

Peluklah diriku dan jangan kau lepas
Kau ku dan jangan kau lepaskankan ku
Darimu…

Peluklah diriku dan jangan kau lepas
Kau ku dan jangan kau lepaskankan ku
Darimu…

By Alexa

Penang@Kedah Trip

With Pengantin Puan Nursyuhada Ab Aziz @ my Ex-roomate at UTM SKudai.. Teringat zaman dulu sama2 berborak dlm gelap psl kawin.. her dream come true.. she's married her dream guy.. so happy for my best fren, Ada....

Kawan2 ku.. seronok bila berkumpul ramai2.. kan kawan2...

pose depan pelamin.. nice one..


Bersama kawan2 seperjuangan di UTM Skudai.. We really have fun back then...


Mari naik feri ke pulau pinang


Another view from the feri


Ok fine.. sbb aku gemukkksss so aku kenala duduk.. uhuks uhuksss

Trip to Ada Wedding

Baru je balik dr wedding Ada.. pheww perjalanan yang sangat memenatkan but at the same time seronokkk sgt. huhuhu.. 

Rabu

Petang bertolak ke Penang @ rumah Era. Minta blk awl skit.. G pickup mas, era n bertolak dlm pukul 5 dr kl.. mula2 kitorg ikut rawang dlu.. then br msk highway..  Dalam kul 9lbh kot br sampai.. Before sampai umh era kitorg g makan mee udang dlu.. best sgtttttt.. im start to love penang...

Khamis

Sabtu pagi2 dh bgn.. bungkus hadiah.. hehe.. ngn mas.. pas2 mak era msk cucur udang.. bestt... makan dgn banyaknyaa.. dlm pukul 11 br bertolak ke umh ada kt Jitra, Kedah..Perjalanan dr umh era dlm sejam lbh skit laa.. smapai2 Ada x de kt umh dia.. dia g mekap..  lepak2 jap pas2 Ada sampai.. she's so pretty as alwaz tp pic aku upload later la k.. kt kekwn lagi.. hmm pas2 apa lg g msk blk dia n berposing2 laa. hehe..

Tunggu pengantin lelaki sampai kitorg melepak2 la kt blk Ada.. borak2 ngn kwn2.. cuma juju n nisa je x dtg since juju dh sarat n ddk johor jauh sgt tu nk dtg n for nisa plak anak dia kecik ssh nk travel lg.. yg len suma dtg.. even yat pn dtg ngn laki n anak2 dia.. ninie n partner also come..

Lama gak kitorg melepak kt umh Ada.. then plan seterusnyaa, kitorg bergerak ke pulau.. kitorg naik ferry. seronok sgt naik ferry.. Tp agak jammed gak laa.. kitorg amik pic byk gak atas tu.. tp suma x leh update lg.. hehe.. Sampai ke pulau kitorg pergi ke gurney drive.. makan2.. aku n kwn2 mkn dgn byknyaa.. makan pasambot, laksa.. seriusly mkn dgn byknyaa.. pas2 sempat lak msk dlm Gurney plaza.. siap shopping lgg.. ish2 mmg xde dlm plan nie tp dh kitorg termsk dlm kedai yg ada sale.. mcm mana nk resist.. dpt la 1 baju p&co dgn 70% less.. wuhuuuu.. hehee.. pas2 g kt terminal ferry beli pelbagai jeruk.. nasibla ssh nk dpt kt kl kalau x sakit aku dok makan jeruk niee.. best gilee.. banyak gak aku beli..

Then kitorg bergrk ke Pantai Bersih.. kt penang gak.. main2 belon kt situ.. bole x.. hehe.. amik2 gambar.. it was fun..then grk blk ke umh era.. sempat lak singgah makan char kuey teow dlu.. best gilee.. aku makan 1 pinggan setgh.. rsnyaa kalau aku ddk lama kt penang mmg bole gemuksss niee. huhuhu... Sampai umh era nk dkt pukul 12.. penat gilee.. mandi2 thenn zzzzzz..

Jumaat

Bangun agak lwt hr niee.. bgn subuh then tido blk..xlarat still penat psl semlm.. Bangun makan,siap2,kemas brg kitorg bertolak blk ke kl..cuma aku n mas je since era kena stay for the next wedding.. aku pn blk awl atas sebab2 yg x dpt dielakkan.. ishhh nasibla.. kalau stay lama skit leh g langkawi.. hmm perjalanan blk aku n mas gilir drivee.. kitorg singgah tapah makan ikan patin.. sempat la beli jambut batu.. byk gak aku beli nk suruh hanafiah bawa blk ktn..Sampai kl dlm pukul 5.. penat sgt.. piah ada kt umh.. sempat gak msk nasi goreng untuk dia.. dlm pukul 9pm aku dah zzzzzzz...

Sabtu

Berehat2 di rumah jee.. x buat apaa.. siapkan keje yg ptt untuk beri kt En cai dis monday..,terpaksa la buat keje gak.. hanafiah pergi kenduri kt kuala selangor ngn kwn dia. So tinggal aku sesorg je kt umh..layan keje laa.. sampai makan pn x.. mls nk kuar cr makanan.. makan je apa yg ada kt umh niee. mlm br kuar beli mee sup.. 

Ahad

Here i am tgh wat keje..then rs rajin skit nk tulis blog so start la menuliss.. hope next entry leh publish pic kitorg kt penang @ kedah....


Nak pergi wedding Ada

Hehe.. semalam berjaya beli kasut n tudung untuk attend wedding Ada.. ish xla aku beriya sgt nk beli brg baru juz mmg xde yg matching.. so terpaksala cr gak kt mines.. lunch hour try cr kt jusco tp turn out nothing pn yg lawa..

Hari ni, petang karang aku, mas n era akan bertolak ke penang..tido umh era dlu.. xsabar nk jumpa cik to be puan Ada.. xsangka roomate ku dlu nk kawin dh.. update story when I came back from Kedah.. :p


Kucing Busu


Ni yang paling besar skali.. mmg sebijik mcm garfield.. color pn sama.. tp sayangnya dia x suka org.. so nk tgk cuma kurang 5kaki dr dia je bole.. then dia akan lari.. ngn busu je dia x tkt..

yang ni mmg manja ngn org.. comey..another parsian...


comey gaakk.. parsian.. 


diorg tgh bermain2.. actually ada byk lg tp x sempat nk kejar.. itu pn ada 3 ekor yg bsr dh mati.. kucing busu suma ala2 parsian.. teringat mimie n anak2.. :(


Balik kampung melaka


Ok.. last weekend mmg great.. Hehehe.. Balik kampung Melaka.. tp let me review all things yang jadi along the way k..

Jumaat

Tunggu mak n ayah sampai ke KL. diorg nk pergi melaka lalu KL. ada hal skit.. hmm diorg sampai dlm pukul 10.. Sampai2 je ayh park kt visitor parking n ayah suruh bawa turun kereta sbb dia nk ajak g makan.. diorg dh mkn dh on the way td tp ringan2 jee.. So, I decided nk ajak diorg makan satey kajang.. mmg hr tu teringin makan satey kajang pn.. Dh settle makan dlm kul 11.45 cam2 kot.. on da way blk boleh plak tayar aku bocor@pecah.. uish dramatik sungguh.. mmg dgr bunyi tayar tu.. aku pn benti.. ms tu kitorg br msk highway kajang.. so suma trn.. tgk mmg kena tukar tyr xbole bawa dh.. Alamak, br teringat tools kt rumahh.. ya Allah masa jadi mcm ni la aku x alat nk tukar tyr.. adoyaii.. blurrr.. try call adee.. no respon..tido kot.. then try call nisha tp ayah stop me too sbb dia suh tahan teksi je.. btul gak dh pukul 12lbh suma org dh tido kot.. Nasib baik teksi lalu malam2 buta tu.. org tu tanya apa mslhnyaa.. then aku ckpla tyr bocor so nk tukar tyr n kena blk amik tools.. pas2 dia ckp xpyh since dia ada all the tools n dia pn bole tlg.. so dia pn buat semuaa.. jack tayar, cabut tayar n ganti tayar.. tq very much en teksi.. really appreciate it.. so beri dia 50 sbb tolong settlekan semuaa.. kalo x berpeluh gak aku n ayah.. n from the experience now aku dh tau dh cane nk tuka tyr.. sampai rumah dlm pukul 1am. penat sgt semua org.. teruss tidooo.. esk panjang lagi perjalanan niee...

Sabtu

Bangun pagi.. Ayah Ngah ajak makan sama2.. ok so hr ni mmg panjang sgt keje aku before nk blk melaka.. Ayah Ngah n family dtg dr tganu sbb nk anta my cousin, Din praktikal kt Cyberjaya niee.. so we all mandi2 n headed to Cyberjaya untuk breakfast kt sana. Makan kt Mak Teh.. Sempat gak singgah kt putrajaya umh sedara Ayah Ngah ku.. Minum2, pas2 diorg blk ke tganu kitorg lak menuju ke Kedai tayar.. nk settlekan kereta aku dlu before blk.. tukar tayar then anta kereta park kt apartment since aku blk kg ngn parent.. Dlm pukul 11lbh br kitorg bertolak ke melaka. at last!!!.. huhuhu

Pas2 on da way ke melaka, jammed!!! cuti sekolah mmglaa.. ayah ajak breakfast kt hentian seremban sbb td dia breakfast skit jee..dia dh lapar.. So berhenti jap.. ayh n mak trn breakfast kitorg plak g membeli belah buah2 an untuk bawa blk kg.. bawa blk untuk nenek.. settle semua kitorg gerak semula ke melaka.. sampai dlm pukul 2pm.. yay my kg.. rs dh lama sgt xblk kg. seronok sgt rs.. n nenek masak my fav food.. Asam pedas.. kitorg semua makan bertambah2.. banyak gilee..sedaapp sgt..n the rest of the day berehat2 jee.. mak n ayah n nenek kuar lps asar jalan ke melaka tp kitorg adik beradik n busu stay umh jee..maleh nk kuar penatt...

Ahad

So pagi2 dh bgn sambil tunggu nk g kenduri..lepak2.. men2 ngn kucing.. kucing busu sgt byk n semua parsian.. gerammm.. g jenduri dlm kul 12lbh bersama semua pak sedara,mak sedara.. kalau blk melaka mcm ni la.. keje berkonvoi jee.. heheh..tp seronok..nk g beli belacan pn 3,4 kereta follow.. ahaha...

Dalam kul 5.30 kitorg grk ke kl..anta aku dlu..so aku drive sampai kl.. jalan tersgt jammed.. 2 jam setgh br sampai kl.. sian parent ku kena drive blk ktn plak lps tu.. aku sampai kl pn dh sgt pnt.. tp it was fun.. :p

So dlm kul 1o aku dh terlelap dpn tv.. bgn2 dl kul 1.. ttp tv n trs msk bilik tidooo.. nk bgn pg pn pya seksa sbb mlsss sgtt.. bdn penatt.. huhuhu.. so dats it.. my buzy n tired weekend. but its worth it.. aku suka kg melakaa... :p


Pay Day

My pay day.. yuhuu.. tp as soon as dpt gaji bende pertama dlm otak is DEBT!!!!

Things that I need to clear up dis month :

1. Kereta
2. Sewa Rumah
3. Insurans
4. Astro
5. Bil Air
6. Bil Api (Free again this month)
7. Celcom
8. Duit Kutu
9. Streamyx
10. Sofabed (maybe? But I really want it.. considering it seriously!!) Now this dream destroyed. very unlucky me.. Rupanya 650 only for the sofa cover.. da**!!

Paid all the strike... HUHU.. Still lots of those huge amount did not settle yet. Dont bother telling  how much I owe for each one of this itemss.. secreett.. hehee..

ps: financial management.. manage money.. i need those...